Vattneröd

Klicka på kartan för att få upp den i större format.

Klicka på kartan för att få upp den i större format.

Vattneröd består av en gård och ett tidigare torp.


NAMNET

Namnet Vattneröd kommer troligen av det fornnordiska rud som betyder röjning, det skulle då betyda röjningen vid vattnet.


PRÄSTERNA

Gården Vattneröd var enligt Den Röde Bog på 1300-talet skänkt till Berfendals kyrka och har sedan dess varit s.k. Pråstbolshemman. Från mitten av 1700-talet har det varit prästgård, som brukades av komministern i Berfendal fram till 1918 men beboddes av prästfamiljen till dess att prästtjänsten drogs in 1961.

1780–1844: De första prästerna. När Vattneröd blev komministerboställe hette den förste prästen Jonas Svenberg, han flyttade in 1780. 1812 hette prästen Andreas Åberg och efter honom Komminister Fagerström 1835.

1844–1882: Familjen Sallander. 1844 flyttade prästfamiljen Sallander in på Vattneröd. Det var komministern Ture Rickard Sallander och hans hustru Ingrid Laurentia samt fyra barn, Rickard Leopold född 1839, Gottfrid Theodor född 1841, Viktor Israel född 1843 och Sofia Elisabet född 1845. Senare föddes 1847 sonen Karl Axel, dottern Selma Maria 1847 och 1853 sonen Svante Wilhelm.

vattnerod

Pastor Sallander såg till att det byggdes nytt och att prästgården rustades upp. Bostadshuset byggdes 1849 och ladugård och uthus rustades upp. Även kyrkan reparerades. Under åren 1855 till 1875 flyttade barnen hemifrån till olika platser i landet.

1879 dog hustrun Ingrid Laurentia, hon var då 70 år och hade bott på Vattneröd i 35 år. 1882 dog även Pastor Sallander. De ligger begravda på Berfendals kyrkogård. Den ganska iögonfallande gravstenen har under åren gjort många förbryllade, eftersom inskriptionen visar på två kvinnor Sallander som dog samma år med bara några månader emellan. Det har visat sig att det är en ung sonhustru som ligger begravd i samma grav.

1882–1935: Familjen Stenbäck. Efter Sallanders död kom en ny prästfamilj till Vattneröd. Det var Frans Oscar Constantin Stenbäck från Halland och hans hustru Henny, född Reinholdsson. De fick fyra döttrar, Maria, Helfrid, Märta och Jenny. Två söner dog som spädbarn. I prästgården bodde även Fanjunkaren Fritiof Reinholdsson som var svåger till Pastor Stenbäck. Det blev en lång prästgärning för Stenbäck i Berfendal, han verkade från 1882 till 1935, alltså hela 53 år.

Familjen Stenbeck

Familjen Stenbeck

1935–1956: Ingvald Carlsson med familj. 1935 flyttade Komminister Ingvald Carlsson och hans hustru Rut in i prästgården. De fick fyra barn: Hans född 1936, Lena född 1938, Britta född 1942 och Ingemar född 1947. 1956 dog Ingvald Carlsson, han blev sjuk under pågående gudstjänst och han begravdes på sin 60-årsdag.

1957–1959: Henrik Carlsson med familj. 1957 kom den nya prästfamiljen, det var Ingvald Carlssons brorson Henrik Carlsson och hans hustru Sara och barnen Inga Lill, Monica, Karin och Kurt. De blev kvar i Berfendal i två år och flyttade då till Skredsvik.


ARRENDATORER

Ladugården på Vattneröd

Ladugården på Vattneröd

När det gäller jordbruket var det prästen som var ansvarig och på prästgården fanns det både drängar och pigor, men när pastor Stenbäck var 70 år slutade han med jordbruket och jordbruket arrenderades ut. De första arrendatorerna var Artur Johansson på Gategård och Leonard Mattsson på Skörbo.

1920 arrenderades gården av Carl Grimberg och Manne Olsson i Myrtorp. Då fanns ingen arrendatorsbostad utan de fick bo på en källarvind.

Bröderna Erik och Ture Karlsson var arrendatorer i sju år fram till 1928. Då byggdes en arrendatorsbostad. De första som bodde i den nya arrendatorsbostaden var Vilhelm och Ingrid Ivarsson. De hade tre barn: Anita, Gösta och Gunilla.

I mars 1949 flyttade en ny arrendatorsfamilj in. Det var Valter och Viola Bengtsson och dottern Stina. På Vattneröd föddes samma år sonen Aron.

Efter Valter och Viola blev dottern Stina Sundström arrendator. Hon flyttade till Vattneröd med sina söner Magnus, Lars och Staffan.

Nu ägs Vattneröd av Aron Bengtsson och Viveka Matteson. Kyrkan har sålt gården eftersom församlingen inte har någon egen präst längre.


TORPEN

Svenseflaten

På Vattneröd lär ha funnits ett enda torp, ibland kallat Bäskär och ibland Svensefladen. På en plats nedanför gården har återfunnits en källare och en husgrund. På tomten fanns också syrener och äppleträd. Det är inte känt vilka personer som har bott på torpet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s